Sarlota bunicii
Am incercat pentru prima data sa prepar sarlota! Am gasit reteta bunicii mele, veche de peste 30 de ani. Imi aduc aminte ca am gustat o singura data din sarlota bunicii si copil fiind, credeam ca este foarte greu de preparat, dar nu este deloc! :-) Asa ca mi-am luat "inima in dinti" si am trecut la preparat.
Iata ingredientele de care aveti nevoie:
6 oua
350 grame zahar
500 ml lapte
4 linguri faina
1 lingura cacao
1 pliculet gelatina praf (10 grame)
Prima data trebuie sa "ne ocupam" de gelatina. Reteta bunicii spune "3 lingurite de gelatina". Eu am cumparat gelatina la pliculet "Dr. Oetker" iar un pliculet de 10 grame este echivalentul a 3 lingurite si este necesara pentru 500 ml de lichid. Data viitoare cand am sa mai prepar aceasta reteta am sa adaug mai multa gelatina pentru ca sarlota sa fie mai "teapana". Gelatina se pune la divolvat intr-un vas cu 100 ml apa rece.
Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga laptele si faina obtinandu-se o compozitie omogena.
Amestecul obtinut se pune pe" foc slab" si se mesteca pana ce compozitia se ingroasa si devine de consistenta smantanei.
Albusurile se bat spuma, apoi se adauga peste compozitia de galbenus, care s-a mai racit intre timp, amestecandu-se de jos in sus si de sus in jos pentru a deveni pufoasa. Tot acum se adauga si gelatina. Atentie mare pentru ca temperatura ridicata poate inactiva gelatina.
Pentru a reda cat mai fidel amintirea sarlotei din copilarie am pregatit tavile de cozonac tapetate cu folie de plastic. Am adaugat jumatate din compozitia de sarlota in fiecare tava in mod egal.
Peste jumatatea cealalta de compozitie am adaugat cacao apoi am "asezat-o" peste compozitia alba. Exista un secret (pe care eu nu l-am respectat) pentru a obtine doua straturi paralele de culori diferite: dupa ce turnati primul strat (cel alb) tineti tavile la rece pentru jumatate de ora si apoi adaugati stratul de cacao.
Sarlota se tine la rece pana cand se "intareste".
Sarlota se rastoarna pe un platou si se feliaza atunci cand se serveste. Se poate servi simpla, cu fructe sau cu frisca. De altfel bunica mea o "imbraca" in frisca. Este asa de gustoasa si simplu de realizat.
Kisses!
0 comentarii:
Post a Comment