Red Velvet Cupcakes



Astazi de dimineata m-am trezit cu o pofta nebuna de "cupcakes", asa ca am avut un motiv serios sa "mesteresc" ceva dulce in bucatarie, activitatea mea preferata, si va promisesem oricum o reteta buna.
"Cupcakes" sunt un desert tipic american. Nu stiu exact de unde a pornit ideea acestor mici "tortulete in cesti de cafea" (asa s-ar traduce acest desert minunat), dar va pot spune ca sunt extrem de populare, "the it dessert" cum ar spune americanii. Exista bloguri, site-uri, carti de bucate si emisiuni culinare special dedicate in intregime micilor prajituri, iar cofetariile si patiseriile din intreaga tara se intrec in prepararea unor retete cat mai originale. "New York-erii" sunt pur si simplu obsedati de "cupcakes", iar fanii serialului "Sex and the City" au inclus in turul lor prin Manhattan faimoasa patiserie Magnolia, facuta celebra de "Carrie&Co". Zagat are un clasament special al celor mai bune "cupcakes" in fiecare oras american, iar "foodies" se intrec in comentarii cat mai sofisticate.
Orice mama americana stie sa prepare "cupcakes" pentru copiii ei, acesta fiind un prilej de a petrece timpul cu familia in bucatarie. Magazinele sunt pline la sectiunea de "baking goods" cu mixuri speciale pentru "cupcakes" sau pentru cei mai pretentiosi acestea pot fi preparate "from scratch".
 Pentru cei care nu stiu ce este un "cupcake" va voi spune ca aceste mici delicii sunt un blat a carui aroma si culoare difera dupa preferintele fiecaruia, copt intr-o forma speciala, rotunda, care este ulterior ornat cu o crema sau "frosting". Desigur puteti adauga si alte ingrediente, cum ar fi o umplutura sau diverse decoratiuni comestibile. Exista "cupcakes" pentru orice eveniment.
Calitatea acestora este data de blatul care trebuie sa fie foarte pufos, aerat si moale, si o crema in cantitate suficienta care sa complimenteze blatul si sa completeze acest desert minunat.
Exista combinatii infinite, clasice, traditionale sau noi si inedite. Preferatele mele sunt desigur "Red Velvet Cupcakes with Cream Cheese Frosting" si spun desigur pentru ca sunt cele mai populare aici.
Originea acestora este putin controversata. Sudul Statelor Unite, recunoscut pentru bucataria traditionala si bogata isi asuma maternitatea acestei retete, iar New York-ul, la randul lui este recunoscut pentru "Red Velvet Cupcakes".
De putin timp am intrat in posesia unei retete si am hotarat sa o incerc. Este prima data dar va asigur ca nu ultima cand prepar "cupcakes" iar acestea sunt unele din cele mai bune deserturi preparate de mine pana acum. Meritul este al retetei dar poate si al ingredientelor.

Iata ingredientele:
2 1/2 "cups" faina speciala pentru prajituri
1 lingurita sare
250 grame de unt la temperatura camerei
1 1/2 "cups" zahar tos
2 oua
3 linguri cacao
cativa mililitri colorant alimentar rosu
1 1/2 lingurita extract de vanilie
1 "cup" "buttermilk" (lapte batut)
1 lingurita otet alb
1 lingurita bicarbonat de sodiu

Reteta originala precizeaza faina pentru prajituri ("cake flour"), un ingredient usor de gasit aici  in magazine, dar se poate folosi orice fel de faina, atata timp cat aceasta este bine cernuta si adaugata conform instructiunilor. Colorantul alimentar lichid, se adauga dupa preferinta, reteta face precizari in functie de diversele "brand-uri" care sa gasesc in Statele Unite. "Buttermilk" seamana la gust, aspect si consistenta cu laptele acru, batut, dar poate fi inlocuit foarte usor cu iaurt. Retetele originale de "red velvet cupcakes" si mai ales cele din sud, folosesc ulei vegetal in loc de unt, asadar poate fi inlocuit, dar va asigur ca untul este un secret pentru care blatul iese foarte pufos si delicios.
Din cantitatile precizate se obtin aproximativ 24 de "cupcakes", iar aceasta poate fi usor preparata si injumatatind cantitatile, asa cum am procedat eu, obtinand 12 bucati.


Faina se cerne impreuna cu sarea intr-un bol si se lasa deoparte. Intr-un alt bol, untul adus la temperatura camerei se spumeaza impreuna cu zaharul cu ajutorul unui mixer, apoi se incorporeaza ouale unul cate unul.


Se mixeaza apoi pe rand esenta de vanilie, colorantul alimentar si cacao. Se adauga apoi faina si laptele batut alternativ cam cate o treime din fiecare pe rand. In final se incorporeaza bicarbonatul de sodiu stins cu otet.
Un secret pentru a obtine "cupcakes" pufoase si moi este sa nu exagerati cu mixatul. Amestecati doar cat sa incorporati ingredientele si atat, obtinand in final un aluat rosu, cremos, ce curge usor.



Pentru coacere aveti nevoie de o tava speciala pentru "cupcakes" sau briose, in care asezati forme din hartie pentru copt speciale. In lipsa acestora trebuie sa ungeti cu unt formele inainte de a turna aluatul.


Aluatul il turnati ajutandu-va de o lingura, umpland formele cam pe jumatate sau doua treimi. Nu le umpleti in intregime!
 

"Cupcakes" se coc in cuptor la foc mediu, sau 350 grade F timp de 20-25 de minute sau pana cand o scobitoare inserata in aluat iese curata.
Se lasa mai intai tava la racit apoi "cupcakes" se scot din tava.


Cat timp acestea se racesc, puteti prepara o delicioasa crema. "Red velvet cupcakes" se savureaza intotdeauna cu crema de branza sau "Cream cheese frosting".
Pentru crema aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
125 grame unt la temperatura camerei
225 grame crema de branza ("Philadelphia cream cheese")
1 lingurita esenta de vanilie
500 grame zahar pudra


Untul, crema de branza si esenta de vanilie se mixeaza foarte bine apoi se incorporeaza treptat zaharul. De data aceasta puteti mixa cat mai mult pentru a obtine o crema fina si delicioasa cu care se orneaza "cupcakes".


Modalitatile de ornare sunt infinite, eu am folosit un sprit cu varful stelat si din miscari circulare am adaugat o cantitate generoasa de crema pe fiecare "cupcake". Daca va place crema din abundenta, aveti grija sa dublati cantitatile ingredientelor.


"Cupcakes" sunt un desert simplu de preparat, extrem de delicioase, prezente la orice eveniment, in orice anotimp, sunt noua obsesie a iubitorilor de dulce de pretutindeni. Mai nou si o obsesie a mea! :-)
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

3 comentarii:

Cristina said...

Arata foarte bine cupcakesurile tale. Cred ca s-a strecurat o greseala la crema. 500 g zahar pudra? Cred ca e mult prea mult.

laura_md said...

Draga Cristina, multumesc pentru interesul tau fata de blog si retetele mele! Cat priveste zaharul pudra, reteta originala precizeaza o cutie de 16 uncii sau o livra (1 pound) echivalentul a 453,59 grame. Eu am aproximat 500 de grame. Se obtine un "icing" de o consistenta diferita fata de o crema. Bineinteles ca poti folosi mai putin zahar, fiecare dupa gustul propriu!
Kisses!

Miha said...

Ce frumusele sunt cupcakes-urile tale! ;)

Post a Comment