Gumbo...our way!
Pentru mine gatitul este un moment de relaxare si placere. In bucatarie uit de toate problemele cotidiene si de stresul specific vietii moderne. Si mai placut este cand gatesc impreuna cu sotul meu, iar atunci timpul zboara fara sa ne dam seama. Un astfel de moment a fost duminica trecuta cand am petrecut intreaga zi in bucatarie gatind...gumbo. :-)
Gumbo este probabil cel mai reprezentativ fel de mancare al bucatariei creole. "Creole" pentru mine si pentru majoritatea cunoscatorilor inseamna New Orleans. Sotul meu si-a petrecut o parte din viata in New Orleans si este pur si simplu indragostit de tot ce inseamna acest oras magic, plin de cultura si mister, dar mai ales de mancarea absolut delicioasa. Asadar am trecut la treaba. :-)
Inainte de a va prezenta reteta as dori sa va spun cateva cuvinte despre gumbo.
Desi se pare a fi un fel de mancare specific anotimpului rece, gumbo este consumat in New Orleans tot timpul anului. Gumbo este o supa extrem de densa si savuroasa, avand origini africane. Ca agent de ingrosare se poate folosi pudra de "sassafras" sau "okra" (bame), iar gumbo poate include fructe de mare, pui si carnati (andouille), sau o multitudine de legume si se serveste cu orez. Noi ne-am delectat pregatind un delicios "seafood gumbo" :-)
Iata ingredientele:
1 kg creveti intregi, necuratati, proaspeti sau congelati
2 crabi (blue crab) curatati, proaspeti sau congelati
apa
ulei vegetal
250 grame bame proaspete sau congelate
1/2 "cup" faina
2 "cups" ceapa taiata marunt
1 "cup" ardei gras verde taiat marunt
1/2 "cup" tulpina de telina verde taiata marunt
2 lingurite de usturoi pisat
450 grame rosii in bulion taiate marunt
2 foi de dafin
sare dupa gust
1/2 lingurita piper negru
1/2 lingurita piper alb
1/4 lingurita pudra de ardei rosu cayenne
Nu intrati in panica citind ingredientele! :-) Se gasesc majoritatea si reteta este una destul de simpla, timpul necesar gatirii, in schimb, e mai lung.
Crevetii se spala (sau se decongeleaza dupa caz) si se curata de capatani si cochilia lor. Trebuie curatate si venele de pe cele doua parti ale cozilor procedeu numit aici "de-vein".
Crevetii astfel curatati se pun pe gheata si se lasa la rece in frigider. Cochiliile si capatanile se clatesc bine si se pun la fiert impreuna cu aproximativ 2 litri de apa. Continutul se da in fiert si apoi se lasa sa fiarba la foc mic timp de 30-45 de minute pentru a se obtine o supa care miroase a "ocean" :-).
Pentru reteta se indica folosirea de "blue crab" o specie de crab care se gaseste in lacul Pontchartrain din vecinatatea New Orleans-ului, ceea ce si am folosit in reteta de fata. Sunt insa convinsa ca puteti folosi orice fel de crab pentru ca important este gustul de "seafood".
Crabii se spala (se decongeleaza dupa caz) si se pun la fiert impreuna cu un litru de apa, se dau in fiert si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 20-30 minute pentru a obtine o supa.
Noi cele doua supe le-am facut cu o zi inainte, dar puteti sa le preparati si in aceeasi zi. Supa de creveti se strecoara dupa ce s-a racit pentru ca nu aveti nevoie de cochilii si capatani. Acestea se arunca.
La fel, supa de crab se strecoara dupa ce s-a racit.
Crabii se rup in doua. Se pastreaza doar clestii mari si corpurile. Clestii mici se arunca.
Cat priveste agentul de ingrosare, noi am folosit "okra" adica bame, nu proaspete ci congelate si le-am taiat in bucati de 1 cm grosime.
Toate vegetalele le-am taiat marunt si le-am pregatit in cantitatile indicate.
Intr-o tigaie cu fundul gros, in 2 linguri de ulei vegetal am sotat bamele la foc tare pentru 15-20 de minute pana cand s-au inmuiat.
Dupa ce am sotat bamele, le-am lasat deoparte.
Un pas important in gatirea gumbo-ului este "roux" sau rantasul. Multe din retetele bucatariei creole au la baza acest "roux" care nu e altceva decat faina gatita in ulei vegetal pana la diverse nuante de maro.
Asadar intr-o cratita (cea in care veti gati gumbo) se amesteca 2/3 "cup" ulei vegetal si faina la foc mediu si se amesteca mereu pana se obtine un "roux" maroniu inchis. Atentie insa pentru ca exista riscul de a arde rantasul, aceste devenind un adevarat "pericol" pentru stomac. Nu este nici o problema. Nu trebuie sa iasa din prima. Exersati pana cand obtineti un rantas perfect in nuanta dorita.
In imaginea de mai jos se vede culoarea rantasului obtinut de noi. Minunat si ca la carte!
Imediat ce se obtine culoarea dorita pentru "roux" se adauga ceapa, ardeiul gras, telina si usturoiul. Vegetalele se soteaza amestecand ocazional pana cand se inmoaie. Este foarte important sa folositi o cratita cu fund gros, dintr-un material non-reactiv. In timp ce gatiti vegetalele este bine daca acestea se lipesc de fundul cratitei, si puteti folosi o spatula pentru a le "razui". In felul acesta anumite zaharuri naturale din ceapa se caramelizeaza si dau o anume savoare mancarii.
Cand vegetalele s-au inmuiat, se adauga rosiile in bulion, foile de dafin, sarea, piperul alb si negru si praful cayenne. Se gatesc inca 10 minute dupa care se adauga bamele si se mai gatesc inca 10 minute.
Se adauga supa de crab si jumatate din supa de creveti in cratita. Amestecand constat se da in fiert. Se da focul incet, se acopera cratita partial si se lasa sa fiarba aproximativ o ora amestecand ocazional. Daca gumbo este prea consistent se mai poate adauga supa de creveti si de asemenea se ajusteaza dupa gust cu sare si piper. Se adauga apoi crabul si se mai fierbe la foc mic inca 10 minute, apoi se adauga crevetele, se da din nou in fiert si apoi se tine la foc mic cam 5 minute pana ce crevetele devine ferm si capata o culoare roz. Atentie sa nu gatiti prea mult crevetele. Apoi cratita se da jos de pe foc.
Gumbo este un fel de mancare ce devine din ce in ce mai gustos cu cat este preparat cu o zi in avans pentru ca aromele diverselor ingrediente sa se amestece.
Se serveste cu orez fiert in aburi.
Gumbo este o mancare destul de picanta pentru gusturile mele dar o savurez cu placere. Pentru iubitorii de mancaruri extrem de picante, inclusiv pentru sotul meu :-), puteti sa asezonati gumbo atunci cand il serviti cu "Tabasco Sauce", un sos extrem de iute preparat din ardei iuti, unde altundeva, decat in Louisiana. Sticla noastra "gigantica" de sos este in imaginea de jos.
Munca noastra in bucatarie a meritat fiecare minutel. Am preparat un "seafood gumbo" delicios si savuros. Dar cel mai important a fost timpul petrecut impreuna gatind! :-)
Kisses!
0 comentarii:
Post a Comment