Easter Brunch



Atunci cand am gatit pentru prima oara aceasta tarta sarata, gustul ei m-a dus cu gandul la Sarbatoarea Pastelui. Cred ca a fost din cauza cepei verzi, a carei aroma imi aduce aminte de drobul de miel gatit in casa parinteasca in fiecare an. Anul acesta sunt departe de casa si de traditiile familiei mele din Romania dar voi incerca sa pastrez vii amintirile minunate ale primaverii.
Reteta de fata este una extrem de interesanta si simpla in acelasi timp, inspiratie Giada de Laurentiis, perfecta pentru un "brunch", de ce nu, pentru cel din duminca Pastelui.
Ar fi fost normal sa va prezint reteta pentru aluatul de tarta sarata, dar din comoditate am sarit acest pas al retetei. Am folosit, conform indicatiilor retetei, un aluat gata preparat de la "Pillsbury", pentru o forma de tarta cu diametrul de "9 inchi". Aluatul de tarta sarata este usor de preparat, pentru ca se foloseste doar unt, faina, un praf de sare si apa, iar dupa parerea mea cea mai buna reteta este cea a Juliei Child. Promit ca pe viitor va voi povesti pe indelete cum se prepara un aluat de tarta.

Pentru umplutura tartei aveti nevoie de:
100 grame "bacon"
5 oua
100 grame branza "mascarpone"
250 grame branza "Gruyere"
3 fire de ceapa verde
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita piper

Reteta originala este cu "pancetta", sunca italiana, dar eu am folosit ce aveam in frigider, adica vreo 6-7 fasii de "bacon", sunca americana, taiate in bucatele, pe care le-am perpelit in tigaie pana ce au devenit crocante. Apoi le-am lasat sa se scurga pe un servetel de hartie pentru a absorbi excesul de grasime.


Aluatul de tarta l-am asezat intr-o tava de tarta cu fundul detasabil, pe care am uns-o in prealabil cu putin unt si am pudrat-o cu faina.


Puteti elimina sau nu excesul de aluat ce depaseste peretii tartei. Eu am folosit tot aluatul, pentru ca oricum nu aveam ce face cu restul ramas, apoi l-am intepat cu o furculita in mai multe locuri pentru a nu se umfla la copt. Am batut spuma un albus de ou si am uns cu ajutorul unei pensule de patiserie, aluatul. Acesta se coace "orb", adica fara umplutura, timp de 10 minute la foc tare. Cam asa se procedeaza cu toate tartele, sarate sau dulci, pentru ca aluatul sa nu se inmoaie de la umplutura. Dupa cele 10 minute, partial copt, aluatul se lasa la racit.


In tot acest timp pregatiti umplutura. Firele de ceapa verde se taie marunt. Branza "Gruyere" este o branza elvetiana, sarata, asemanatoare cascavalului. Asa ca puteti folosi orice fel de branza doriti. Aceasta se da prin razatoare.


Intr-un bol ouale se bat cu sarea si piperul. Se adauga apoi branza "mascarpone". Puteti folosi in locul acesteia, smantana grasa. Apoi adaugati branza "Gruyere", ceapa verde si "baconu-ul". Puteti folosi in loc de "bacon", bucatele de somon afumat sau orice fel de carne doriti. Ideile sunt infinite!


Amestecati bine toate ingredientele, si asezati umplutura peste aluatul partial copt. Tarta se mai coace cam 30 de minute in cuptor la foc tare pana cand capata o culoare galben-maronie.


Atunci cand tarta s-a racit, peretii formei pot fi usor de indepartat.
Tarta se serveste rece sau calda, depinde de preferinta fiecaruia. Poate fi preparata foarte usor cu o seara inainte, sau chiar in ziua in care este servita.


Mie imi place sa savurez tarta rece, cu cateva felii de rosii. Absolut delicioasa aceasta combinatie.


Va doresc sa aveti un Paste luminat, plin de pace si bucurii.
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comentarii:

Post a Comment