"The Big Easy"



Nici nu stiu cum sa incep sa va povestesc despre New Orleans. Cuvintele parca sunt insuficiente pentru a descrie acest loc extraordinar. Am fost pentru prima data in "NOLA" anul trecut pentru cateva zile in octombrie si orasul m-a fermecat imediat. Este un loc plin de insemnatate pentru sotul meu, si am hotarat sa fie locul unde sa ne petrecem "luna de miere". Asadar, pe la mijlocul lunii aprilie, o luna minunata pentru vacante si calatorii in locuri calde, am petrecut o saptamana romantica in orasul cel mai interesant din Statele Unite ale Americii.
New Orleans, cunoscut si sub numele de "Crescent City", este cel mai mare oras din statul Louisiana, mare port la fluviul Mississippi. Voi incerca sa vi-l prezint putin prin cuvintele si imaginile mele.
Inima orasului este "The French Quarter" sau "Vieux Carré", partea cea mai veche a orasului. New Orleans a fost fondat in anul 1718 de catre francezi, cedat ulterior spaniolilor, a fost vandut in cele din urma de catre Napoleon, Statelor Unite ale Americii in 1803. Influenta franceza si spaniola este vie si astazi in arhitectura, cultura, bucataria si viata cartierului francez.


Am locuit intr-un frumos apartament dintr-o casa veche de pe strada Dauphine. Locul apartine unui bun prieten, si este un minunat "bed and breakfast" deschis turistilor din toata lumea. Pentru a putea trai cu adevarat experienta unei vacante in New Orleans, consider ca este mult mai interesant sa locuiesti intr-o casa in cartierul francez (multe sunt deschise turistilor) decat intr-un hotel plictisitor, plus este si mai convenabil.


Candelabrele de cristal, peretii inalti ai camerelor, semineele din fiecare camera, multitudinea de opere de arta si antichitati, toate dadeau un aer romantic apartamentului nostru. Eram parca transportati in alta epoca. Ne-am delectat si cu o frumoasa curte interioara, plina de plante exotice, si un jacuzzi in care te puteai relaxa in fiecare seara, dupa plimbarile lungi.


Cat priveste mancarea, New Orleans este recunoscut pentru bucataria originala, cu influente "creole" si "cajun", dar si pentru numeroasele restaurante franceze, italiene dar si americane. "French Quarter" este plin de locuri inedite unde poti servi o masa delicioasa in orice moment al zilei.


Orasul este recunoscut pentru umiditatea extrem de crescuta, si aerul uneori insuportabil, dar si pentru fenomenele naturale extreme, precum uraganele, intreaga lume stiind de devastatorul Katrina. Dar exista anumite momente, in special primavara, dupa asa-zisul anotimp rece, care aici e aproape inexistent, cand aerul este curat, umiditatea scazuta, si este o adevarata placere sa te plimbi pe stradutele inguste ale orasului si sa te bucuri de soare. Noi am avut parte de o vreme excelenta pentru vacanta.



Una dintre atractiile turistice si istorice este Catedrala "St. Louis" situata intre doua cladiri importante, "The Cabildo" si "The Presbytère". In fata catedralei se afla "Jackson Square", un parc deosebit, plin de palmieri si plante exotice, un minunat loc de plimbare. De o parte si de alta a parcului se afla cladirile "Pontalba", construite in anul 1840 de Baronesa Pontalba, avand la parter magazine diverse, iar la nivelul superior cele mai vechi apartamente de inchiriat din Statele Unite.
In fata parcului se afla locul de unde poti lua o trasura trasa de asini, si poti calatori pe stradutele cartierului francez si poti afla lucruri interesante despre isoria si cultura locului.


Un loc simbol al orasului este "Café du Monde", cafenea fondata in anul 1862, deschisa 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana, mai putin in ziua de Craciun, unde am servit celebrele "café au lait" si "beignets" acestea din urma fiind niste delicioase si fragede gogosi servite cu un "munte" de zahar pudra, special parca pentru a te acoperi din cap pana'n picioare de praful dulce. :-)


Strazile cartierului francez sunt pline de mici magazine cu diverse profiluri, baruri si restaurante, dar ceea ce este cel mai uimitor, este faptul ca e singurul loc din Statele Unite ale Americii unde poti servi bauturi alcoolice in strada sau chiar le poti lua la pachet si savura plimbandu-te si admirand pitorescul loc. De altfel New Orleans este locul unde a fost inventat primul cocktail din lume.



"Decatur Street" este un loc plin forfota tot timpul zilei datorita multitudinii de magazine, in special cele dedicate turistilor, suvenirurile cu simbolul statului "fleur de lis" fiind extrem de populare. Tot aici se afla situata si "The French Market", o piata veche, aglomerata in special duminica, de unde poti cumpara foarte multe lucruri deosebite, de la delicatese culinare, o varietate imensa de sosuri iuti (specialitatea statului), celebrul Tabasco, si pana la bijuterii vintage si arta. Este locul meu preferat pentru ca te poti tocmi cu vanzatorii si poti cumpara cu bani putini lucruri interesante si originale.




Poate nu stiati, dar New Orleans mai este denumit "Hollywood South" datorita numarului extrem de mare de filme create aici. De altfel in prima zi a vacantei noastre am asistat la filmarea unei secvente din filmul  "Medallion" ce am aflat ca se va lansa in 2012, si am fost extaziati cand Nicolas Cage isi rostea replicile la doar cativa metri de noi. De altfel am aflat ca localnicii sunt deja obisnuiti cu astfel de momente in viata cotidiana, mai ales ca multe din starurile americane au locuinte in "French Quarter". Un prieten ne-a plimbat intr-o seara si ne-a aratat celebrele vile in stil francez si spaniol, cea mai faimoasa fiind cea a cuplului Brad Pitt si Angelina Jolie.



"Royal Street" este o strada plina cu magazine de antichitati, galerii de arta si magazine de bijuterii scumpe. E o adevarata placere sa intri dintr-un magazin in altul si sa simti ca esti transportat in lumea regilor si reginelor, sa ai senzatia ca esti intr-o alta lume si in alt timp.



Un loc special in inima mea il ocupa bucataria zonei. Cu importante influente franceze, "creole" si "cajun", cat si datorita abundentei de peste si fructe de mare datorita Golfului Mexic, marelui lac Pontchartrain si a fluviului, specialitatile culinare ale New Orleans-ului sunt cele mai originale din Statele Unite. Am gustat de la, deja banalele gumbo si jambalaya, pana la stridii, escargot si supa de broasca testoasa. Specialitatile din carne de aligator sunt ceva tipic pentru orasul situat intre mlastini, iar in aprilie este plin sezon de "crawfish", niste raci extrem de deliciosi. Absolut incantator! :-)
Cat priveste deserturile, aici am gustat cea mai buna budinca de paine si cea mai buna "key lime pie". Si nu trebuie uitata placinta de nuci "pecan" precum si celebrele praline.
Nu pot sa va recomand un anume restaurant, pentru ca sunt atat de multe si diverse, dar unele dintre cele mai faimoase, si cu traditii de sute de ani sunt "Galatoires" si "Antoine's".


"Canal Street" margineste partea de sud-vest a cartierului francez, o artera principala, strajuita de palmieri inalti, si marginita de magazine si hoteluri de lux. Este una din putinele strazi cu tramvai. Una din liniile de tramvai te poarta pe strada "St. Charles" in districtul gradinilor, un cartier luxos, plin de vegetatie si vile cu arhitectura sudista. Tot pe aceasta strada se afla celebrele Universitati "Tulane" si "Loyola".



Intr-una din zile am mers intr-o minunata croaziera pe fluviul Mississippi, pe unul din rarele si frumoasele nave cu aburi, numita Natchez. La bordul acesteia am navigat in avale si amonte, delectandu-ne cu un delicios pranz sudist, si admirand locuri pline de insemnatate pentru istoria Statelor Unite.
Un loc mai putin istoric, dar important zic eu pentru indeletnicirile mele culinare, surprins in imaginea de mai jos, este celebra fabrica de zahar "Domino", brand renumit aici, Louisiana fiind renumita pentru productia de zahar din trestie de zahar. :-)



Insa nu trebuie uitat ca New Orleans este un loc al distractiei si veseliei permanente, locul de nastere al jazz-ului si blues-ului. "Bourbon Street" este o strada in cartierul francez plina de baruri, cluburi de jazz, mici artisti, si localuri rezonante de veselie, rasete, saxofoane si muzica "zydeco". Lumea se distreaza aici 24 de ore pe zi, in fiecare zi a anului.


"Mardi Gras" este sarbatoarea simbol a orasului, fiind celebrata in prima marti a postului Pastelui, cu parade, masti si costume si multe ghirlande de margele colorate. Orasul se imbraca in culorile de sarbatoare: auriu, mov si verde, dar nu numai si sarbatoreste in ritmuri de muzica vesela. Este un eveniment deosebit.



Sunt extrem de multe lucruri de spus despre New Orleans, si nenumarate locuri de vizitat si descoperit. Eu am incercat sa va povestesc despre o mica parte din acestea. New Orleans va ocupa mereu un loc special in inima mea si a sotului meu, si este un loc unde ne dorim sa revenim de fiecare data cu placere.


Sper ca v-am deschis putin apetitul pentru vacanta. Eu una abia astept urmatoarea calatorie! :-)
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Easter Brunch



Atunci cand am gatit pentru prima oara aceasta tarta sarata, gustul ei m-a dus cu gandul la Sarbatoarea Pastelui. Cred ca a fost din cauza cepei verzi, a carei aroma imi aduce aminte de drobul de miel gatit in casa parinteasca in fiecare an. Anul acesta sunt departe de casa si de traditiile familiei mele din Romania dar voi incerca sa pastrez vii amintirile minunate ale primaverii.
Reteta de fata este una extrem de interesanta si simpla in acelasi timp, inspiratie Giada de Laurentiis, perfecta pentru un "brunch", de ce nu, pentru cel din duminca Pastelui.
Ar fi fost normal sa va prezint reteta pentru aluatul de tarta sarata, dar din comoditate am sarit acest pas al retetei. Am folosit, conform indicatiilor retetei, un aluat gata preparat de la "Pillsbury", pentru o forma de tarta cu diametrul de "9 inchi". Aluatul de tarta sarata este usor de preparat, pentru ca se foloseste doar unt, faina, un praf de sare si apa, iar dupa parerea mea cea mai buna reteta este cea a Juliei Child. Promit ca pe viitor va voi povesti pe indelete cum se prepara un aluat de tarta.

Pentru umplutura tartei aveti nevoie de:
100 grame "bacon"
5 oua
100 grame branza "mascarpone"
250 grame branza "Gruyere"
3 fire de ceapa verde
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita piper

Reteta originala este cu "pancetta", sunca italiana, dar eu am folosit ce aveam in frigider, adica vreo 6-7 fasii de "bacon", sunca americana, taiate in bucatele, pe care le-am perpelit in tigaie pana ce au devenit crocante. Apoi le-am lasat sa se scurga pe un servetel de hartie pentru a absorbi excesul de grasime.


Aluatul de tarta l-am asezat intr-o tava de tarta cu fundul detasabil, pe care am uns-o in prealabil cu putin unt si am pudrat-o cu faina.


Puteti elimina sau nu excesul de aluat ce depaseste peretii tartei. Eu am folosit tot aluatul, pentru ca oricum nu aveam ce face cu restul ramas, apoi l-am intepat cu o furculita in mai multe locuri pentru a nu se umfla la copt. Am batut spuma un albus de ou si am uns cu ajutorul unei pensule de patiserie, aluatul. Acesta se coace "orb", adica fara umplutura, timp de 10 minute la foc tare. Cam asa se procedeaza cu toate tartele, sarate sau dulci, pentru ca aluatul sa nu se inmoaie de la umplutura. Dupa cele 10 minute, partial copt, aluatul se lasa la racit.


In tot acest timp pregatiti umplutura. Firele de ceapa verde se taie marunt. Branza "Gruyere" este o branza elvetiana, sarata, asemanatoare cascavalului. Asa ca puteti folosi orice fel de branza doriti. Aceasta se da prin razatoare.


Intr-un bol ouale se bat cu sarea si piperul. Se adauga apoi branza "mascarpone". Puteti folosi in locul acesteia, smantana grasa. Apoi adaugati branza "Gruyere", ceapa verde si "baconu-ul". Puteti folosi in loc de "bacon", bucatele de somon afumat sau orice fel de carne doriti. Ideile sunt infinite!


Amestecati bine toate ingredientele, si asezati umplutura peste aluatul partial copt. Tarta se mai coace cam 30 de minute in cuptor la foc tare pana cand capata o culoare galben-maronie.


Atunci cand tarta s-a racit, peretii formei pot fi usor de indepartat.
Tarta se serveste rece sau calda, depinde de preferinta fiecaruia. Poate fi preparata foarte usor cu o seara inainte, sau chiar in ziua in care este servita.


Mie imi place sa savurez tarta rece, cu cateva felii de rosii. Absolut delicioasa aceasta combinatie.


Va doresc sa aveti un Paste luminat, plin de pace si bucurii.
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Happy one year!



Se pare ca ieri blogul meu a implinit un an de cand am avut curajul sa public prima postare. Un an plin de bucurii si lucruri minunate, retete diverse, idei si sfaturi si multe locuri fabuloase. :-)
Aniversarea blogului meu incearca sa-mi reaminteasca inca o data cat de speciala este pentru mine luna aprilie, o luna calda, plina de flori si multe aniversari personale.
Poate a fost o coincidenta, sau poate asa a fost sa fie, dar ieri am reusit sa finalizez unul din proiectele mele, de fapt cel despre care v-am povestit in prima mea postare.
Coronita mea de flori de primavara, brodata cu atata migala anul trecut, in sfarsit a capatat o rama pe masura. Meritul este celor de la Michaels, magazinul meu preferat de "arts & crafts". Am ales o rama alba, in ton cu nuantele camerei, doua "mats", unul alb si unul verde pentru a accentua culorile folosite si sticla "masterpiece". Despre aceasta din urma am aflat ca are anumite proprietati speciale: protejeaza UV lucrarile inramate (impiedicand distrugerea acestora de catre lumina naturala) si nu reflecta obiectele luminoase din jur. In felul acesta, atunci cand admiri lucrarea, nu se creeaza un efect de oglinda, iar culorile sunt mai accentuate si imaginea mai clara. Aceasta sticla este putin mai scumpa decat cea obisnuita dar merita toti banii. Acum ma pot bucura in fiecare zi de florile mele brodate. :-)


Tot ce imi doresc este sa va pot impartasi in continuare, multi ani de acum incolo, din ideile mele, locurile vizitate si retetele incercate, din lucrurile marunte care ne inveselesc viata.
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Virginia Beach



Dupa cum spuneam in postarea anterioara, in ultima vreme am calatorit foarte mult. Am vizitat multe locuri, am cunoscut oameni noi si am gustat multe mancaruri si deserturi delicioase. Nu am fost in vacanta, dar am reusit sa aleg din calatoriile mele, cateva fotografii care sa va duca cu gandul la soare, la mare si la vacante calde si pline de relaxare. Unul din locurile in care am zabovit este Virginia Beach.


Virginia Beach este o statiune pitoreasca la Oceanul Atlantic, plina de viata indiferent de sezon, situata la "gura" Golfului Chesapeake. Plaja acesteia este cea mai lunga plaja turistica din lume.


Minunat a fost insa drumul pana in Virginia Beach. Am resuit sa traversam Golful Chesapeake datorita celui mai lung complex pod-tunel din lume. Acesta are o lungime de 17,6 mile de la un mal la celalalt, si este un pod intrerupt de doua tuneluri (nordic si sudic) care il continua, permitand astfel navelor maritime sa intre cu usurinta in Golful Chesapeake. In capatul sudic al Golfului se afla Virginia Beach.
La iesirea din tunelul sudic se afla restaurantul "Sea Gull Pier", un loc ce ofera o priveliste magnifica asupra oceanului si a Golfului, si unde am gustat un delicios "crabcake" si "fish and chips". De altfel golful ofera o varietate bogata de peste si fructe de mare, servite proaspete in toate restaurantele din zona.


In Virginia Beach plaja este marginita de extrem de multe hoteluri si moteluri, toate avand o priveliste aparte asupra oceanului. In prima dimineata cerul a fost senin, si am fost intampinati de un minunat rasarit de soare. Vederea a fost absolut spectaculoasa si nu se poate descrie in cuvinte si imagini. :-)


La sfarsitul lunii martie, primavara incerca sa-si faca simtita prezenta, desi era putin racoare. Piscina de la ultimul etaj al hotelului unde am stat ne imbia cu culorile ei in nuante de albastru-turcoaz, iar plaja cu nisipul extrem de fin te chema la o plimbare in picioarele goale.




Neptun, zeul marii, vegheaza asupra plajii, cu privirea spre oceanul infinit.


Am remarcat un singur "pier" din lemn, nu era deschis publicului, ci doar sutelor de pescarusi, dar la baza acestuia am descoperit cateva magazine cu suveniruri, un original magazin unde se gaseau toate tipurile de cochilii si scoici din lume si un loc cu cel mai delicios "handmade fudge" mancat de mine vreodata, un fel de ciocolata de casa.


Nu am rezistat tentatiei si am gustat din "fudge" cu caramel si nuci pecan, si ciocolata alba cu unt de arahide.
Absolut decadent!


De la "Candy Kitchen", o afacere de familie cu zeci de magazine pe coasta Oceanului Atlantic, am gustat cei mai buni covrigei sarati imbracati in ciocolata cu lapte, de altfel unul din deserturile preferate ale sotului  meu.


Sub acoperisul aceluiasi hotel, se afla doua din cele mai bune resturante din zona, "Catch 31" si "Salacia". La acesta din urma, un restaurant premiat cu patru diamante in clasamentul AAA, am luat cina intr-una din seri.
Atmosfera extrem de eleganta, si servirea impecabila au complimentat mancarea extrem de delicioasa.


In timp ce sotul meu s-a delectat cu "carpaccio" de vita si cotlete de miel, eu am ales fructe de mare si peste, doar eram intr-o zona recunoscuta pentru astfel de preparate.


La aperitiv am gustat creveti pe gratar imbracati in "bacon" si umpluti cu branza "ricotta", iar pentru felul principal am mancat pentru prima data "rockfish", un peste alb, absolut delicios pe gratar, acompaniat de risotto si sparanghel.


Multe informatii legate de hoteluri, restaurante si atractiile statiunii gasiti cu siguranata pe internet. Eu am dorit sa va prezint putin din momentele minunate petrecute de mine in acest loc relaxant.
Cu venirea primaverii ne gandim din ce in ce mai mult la vacanta, si sper ca v-am facut putina pofta de mare, soare, plaja si vacante nesfarsite.
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments