Prajitura de duminica



Imi aduc aminte de copilarie cu mare placere si nostalgie. Mama obisnuia sa ne pregateasca ceva dulce in fiecare saptamana, duminica. Fie ca era ceva simplu, rapid si usor de preparat, fie ca era ceva laborios si mai complicat, mama ne "indulcea" in fiecare duminica. In incercarea mea de a pastra vii amintirile copilariei si de a duce mai departe micile traditii ale familiei mele, va prezint astazi o prajiturica preparata de mine duminica, perfecta pentru statutul de "prajitura de duminica". :-)
Reteta este una extrem de simpla, primita de la matusa mea, si va face parte cu siguranta din colectia mea de retete.

Iata ingredinetele:
4 oua
150 grame zahar
500 grame branza dulce de vaci sau ricotta
6 linguri amidon alimentar sau faina
1 pliculet zahar vanilat
2 linguri zeama de lamaie
coaja rasa de la o lamaie


Reteta originala este cu branza dulce de vaci, dar eu am folosit branza ricotta (se pare ca sunt cam acelasi lucru). Tot in reteta originala se precizeaza un plic de budinca de vanilie (Dr. Oetker), insa puteti inlocui acest ingredient cu 6 linguri de amidon alimentar sau, de ce nu, cu 6 linguri de faina.
Ouale impreuna cu un praf de sare, zaharul si zaharul vanilat se mixeaza bine. Se adauga zeama si coaja rasa de lamaie, apoi branza de vaci si in final amidonul (sau faina). Se amesteca foarte bine.


Aluatul obtinut se toarna intr-o tava unsa cu unt in care ati asezat hartie de copt. Alegeti dimensiunea tavii in functie de cantitatea de aluat. Daca doriti sa folositi o tava  mai mare puteti dubla cantitatile ingredinetelor. Eu am folosit o tava de copt din ceramica cu dimensiunile de aproximativ 16cm/24cm si 5 cm adancime.
Partea minunata a acestei retete este ca puteti aseza deasupra aluatului orice fel de fruct doriti. De la jumatati de prune, caise, visine, cirese si pana la fructe de padure. Eu am folosit coacaze din abundenta.


Coaceti prajitura in cuptor la foc mediu. Eu am copt-o la 350 grade F, timp de o ora sau pana cand aceasta se rumeneste capatand un aspect brun-auriu. Este de preferat sa taiati prajitura in formele dorite dupa ce aceasta s-a racit complet.


Combinatia de branza si fructe este absolut delicioasa. Nu este foarte dulce si se simte gustul subtil de lamaie. A doua zi prajitura este si mai buna, daca mai ramane ceva nemancat pana luni! :-)


Acum stiti ce o sa preparati duminica viitoare cand aveti pofta de ceva dulce!
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comentarii:

Post a Comment