Amintiri din copilarie!



In ultima vreme am calatorit foarte mult si nu am mai avut timp de bucatarit si mai ales de copt deserturi delicioase, preferatele mele!
Incerc acum pe fuga, intr-o camera de hotel, sa va povestesc putin despre amintirile copilariei mele dulci.
Pentru multa vreme, in curtea din fata a casei parintesti am avut un cais minunat care ne daruia in fiecare an multe caise parfumate si delicioase. Aveau dimensiunea unor piersici si erau extrem de savuroase, dar se coceau destul de tarziu in vara. Intreaga familie participa la culesul fructelor si preparam impreuna cu mama, minunate compoturi, gemuri si variate deserturi. Mama a "inventat" o "tarta de caise" delicioasa, reteta pe care am invatat-o imediat de la ea. :-)
Anii au trecut si caisul a murit, dar de fiecare data cand am fructe proaspete in casa, incerc sa imi reamintesc de gustul dulce al tartei. Ulterior am folosit aceeasi reteta pentru toate fructele de sezon, visine, prune sau mere.
In amintirea copilariei dulci si a mamei mele (nu putea trece luna martie fara sa imi amintesc de ea), va voi impartasi simpla reteta folosind de data asta mere (caise nu am gasit in perioada asta). Poate multi dintre voi cunoasteti reteta sub denumirea de "tort de mere", sunt convinsa ca mamele si bunicile va indulceau cu el in copilarie.
Daca folositi mere, cele mai bune sunt cele din soiul "golden delicios".


Merele se curata de coaja, se taie in felii (se obtin aproximativ 8 felii dintr-un mar), se curata de seminte si cotor.

 

Acasa foloseam o banala cratita cu pereti inalti. Puteti folosi o simpla forma de tort, sau daca vreti sa obtineti ceva mai spectaculos, asa cum am incercat eu, folositi o forma "bundt". Feliile de mar se aseaza dupa imaginatia fiecaruia, preferabil in cat mai multe straturi (eu am asezat 3 straturi), pe fundul formei.


Peste mere presarati cateva linguri de zahar, o lingurita de zahar vanilat si cateva cuburi de unt. Cantitatile depind in functie de cat de caramelizate doriti sa fie merele, si cat de mult sirop doriti sa obtineti. Forma se introduce la cuptor pentru 10-15 minute la temperatura medie.


Cat timp merele se coc binisor in cuptor, preparati un simplu aluat de pandispan. Eu am folosit 4 oua. In functie de marimea tavei sau de dorinta fiecaruia puteti folosi mai mult sau mai putin de 4 oua.


Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga 4 linguri de zahar tos, esenta de vanilie si apoi se incorporeaza galbenusurile unul cate unul. In final incorporati 4 linguri de faina amestecand usor de sus in jos si de jos in sus.


Scoateti merele de la cuptor. Intre timp ele s-au copt partial si au format un delicios sirop de caramel datorita zaharului si a untului. Aluatul de pandispan se aseaza peste mere. Incercati initial sa presarati cu ajutorul unei linguri o parte din aluat. Daca "varsati" dintr-o data tot aluatul in tava, veti misca merele si nu veti mai obtine un strat uniform de fructe. Secretul acesta l-am invatat pe parcurs! :-)


Tava se mai tine la cuptor cam 20 de minute, cat timp se coace aluatul, capatand o culoare aurie. In tot aceste timp merele se vor mai coace si vor deveni din ce in ce mai moi.


Lasati tava sa se raceasca si preparati in tot acest timp frisca. Si de data aceasta cantitatea este la alegere in functie de gusturile fiecaruia. Mie imi place multa frisca! :-)


Dupa ce prajitura s-a racit, se rastoarna pe un platou. In felul acesta merele vor acoperi frumos pandispanul, iar siropul de caramel il va insiropa delicat. Nu ramane decat sa "imbracati" tortul in multa frisca.
Cu cat veti folosi mai multe mere, mai coapte si mai zemoase, mai mult unt si zahar, cu atat mai mult veti obtine un pandispan moale si insiropat si un tort extrem de savuros si delicios.


Oricat de complicata e viata uneori si oricat de multe retete as incerca, imi place mereu sa ma intorc la lucrurile simple si dulci ale copilariei. Voi cum va amintiti de copilarie?


Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

3 comentarii:

Dana Mariette said...

Imi place tare mult cum a iesit tarta!Cat despre cais,si eu aveam si erau super delicioase...acum le cumpar :(

Carmen said...

Oh,arata minunat si gustul il stiu si eu tot din amintiri!
...mama ne facea cam la fel dar cu merele scobite in mijloc umplute cu unt,marmelada,stafide,bucati de nuca,coapte pina deveneau transparente si apoi punea acelasi blat;apoi rasturnate pe farfurie si acoperite cu frisca!!!
...ale tale arata asa de bine si fara frisca!
Merci ca mi-ai adus aminte de ele!Kisses

laura_md said...

@Carmen
Cunosc reteta de care vorbesti de la o prietena draga. Noua mama insa ne-o facea mai simpla, dar extrem de delicioasa. Ma bucur ca ti-am amintit de tortul de mere. Kisses!
@Mariette
Si eu cumpar fructe din pacate. Copilaria era mai frumoasa parca atunci cand ne cataram in pomi dupa minunatele caise! Kisses!

Post a Comment