Happy Valentine's Day!



Fie ca sarbatoriti sau nu ziua iubirii, am o idee minunata pentru un desert dulce, romantic si ... plin de alcool! :-) Ati citit bine! Veti vedea si de ce.
Reteta o am de la matusa mea dupa ce am gustat-o anul trecut de Paste si mi-am zis: "trebuie sa incerc minunatia asta". Zis si facut! Sa incepem mai intai cu prepararea blatului pentru acest delicios tort.
Aveti nevoie de:
8 oua
160 grame nuci macinate
100 grame pezmet
200 grame zahar
15 ml rom
Atentie! Aveti nevoie de rom, nu de esenta de rom.


Albusurile se bat spuma si se adauga zaharul si romul. Galbenusurile se incorporeaza unul cate unul. Adaugati apoi nucile macinate si pezmetul si amestecati usor de sus in jos si de jos in sus pentru a mentine un aluat pufos.


Blatul se aseaza in tava de tort unsa cu unt si pudrata cu faina. Se coace in cuptorul bine incins aproximativ 30-40 minute sau pana cand este copt (eu folosesc testul cu scobitoarea). Se lasa apoi sa se raceasca.


Cat timp coaceti blatul, bateti frisca. Eu am folosit smantana dulce, speciala pentru frisca, aproximativ 500 ml, la care am adaugat 2-3 linguri de zahar pudra si o lingurita de esenta de vanilie.
Tot in acest timp faceti un sirop pentru care aveti nevoie de:
150 ml apa
150 grame zahar
coaja rasa de la o lamaie
1 lingurita esenta de vanilie
150 ml de rom
Zaharul, apa, si coaja de lamaie se fierb impreuna pana cand se obtine un sirop. Cand siropul s-a racit, se adauga esenta de vanilie si romul. Muuult rom! :-) Acum intelegeti de ce tortul are mult alcool?!


Acum urmeaza asamblarea tortului.
Blatului i se taie un capac ce reprezinta cam o treime din inaltime. Din celelalte doua treimi ramase, cu ajutorul unei linguri se scobeste miezul, obtinand astfel un fel de "castron". Peretii si fundul "castronului" se insiropeaza foarte bine cu siropul de rom. Pastrati sirop pentru a insiropa si capacul blatului.


Ultimul ingredient de care aveti nevoie este gemul de caise. Puteti folosi orice fel de gem care are un gust acrisor. Aveti nevoie de cateva linguri pentru a acoperi intr-un strat subtire peretii si fundul "castronului" de blat.


Scobitura de blat se faramiteaza si se amesteca cu cateva linguri de frisca.


Umpleti "castronul" din blat cu amestecul de scobitura si frisca, apoi adaugati capacul insiropat.


Cu restul de frisca ornati dupa plac tortul.


Recomandarea mea este sa serviti acest tort dupa ce a fost tinut cateva ore in frigider, pentru ca aromele sa se amestece si blatul sa se inmoaie de la siropul de rom, dar si pentru ca are un gust mai deosebit atunci cand este rece.



Va doresc sa aveti o zi romantica, plina de iubire si ... atentie la alcool! :-)
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comentarii:

Post a Comment