Bread Pudding



Cand am vizitat prima data New Orleans, am fost intr-o permanenta cautare a celei mai bune "Bread Pudding", in traducere, budinca din paine, desert simbol al bucatariei sudiste. Iar cautarile mi-au fost rasplatite in diverse moduri. :-) Ingredientele acestui desert simplu variaza in functie de fiecare reteta, iar bucatarii au inventat o diversitate de sosuri cu care budinca poate fi servita. In postarea de azi va prezint o reteta extrem de simpla si la indemana oricui.
Iata ingredientele!

Pentru budinca:
50 grame unt
750 ml lapte
paine veche de o zi (aproximativ 600 de grame)
50 grame stafide
50 grame nuci
un praf de sare
100 grame zahar
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita nucsoara
1 lingurita esenta de vanilie
3 oua

Pentru sirop:
50 grame unt la temperatura camerei
200 grame zahar pudra
50 ml bourbon/whiskey

Am incercat sa convertesc unitatile de masura americane in grame si mililitri pentru a fi mai usor. Pot sa va spun ca am folosit cantitatile reduse la jumatate, suficient pentru o forma de cozonac.


Este de preferat sa se foloseasca paine veche de o zi. De altfel acest desert s-a nascut din dorinta de a pregati ceva din resturile de paine ramase. Puteti folosi orice fel de paine doriti. Eu una am folosit o bagheta frantuzeasca ramasa de la o cina copioasa cu niste prieteni. :-)
Painea se taie in cuburi nici prea mari, nici prea mici.


Laptele si untul se pun pe foc si se incalzesc amestecand pana cand untul se topeste.
Peste paine se adauga stafidele si nucile si se amesteca. Aici puteti varia ingredientele. Puteti folosi orice fel de nuci doriti, eu una am folosit nuci pecan. Stafidele pot fi inlocuite cu orice fel de fructe confiate, curmalele fiind o alegere delicoasa. Puteti folosi si fructe proaspete, cum ar fi ananas, sau puteti pune in loc de acestea, bucati de ciocolata. Posibilitatile sunt infinite, nici o budinca de paine nefiind la fel.


Peste paine se adauga amestecul de lapte si unt si se amesteca bine, apoi se lasa deoparte pentru ca painea sa se inmoaie bine. Intre timp bateti ouale spuma impreuna cu zaharul si un praf de sare, apoi adaugati esenta de vanilie, scortisoara si nucsoara. Se adauga amestecul de oua peste paine si se amesteca bine. Este esential ca painea sa se inmoaie foarte bine si sa se rupa incat sa nu-si mai pastreze forma de cuburi.


Forma de cozonac am uns-o cu unt si am adaugat budinca.


Budinca se coace aproximativ 40 de minute in cuptorul incins la 350 grade F (foc mediu), pana capata o culoare usor maronie.


Cat timp coaceti budinca puteti prepara sosul. Exista o varietate de sosuri absolut delicioase. Eu va prezint sosul de whiskey. Untul se spumeaza bine cu zaharul pudra. Se incorporeaza apoi whiskey-ul pana se obtine un sos.



Budinca de paine se serveste calda impreuna cu 2-3 linguri de sos. Sosul se topeste si insiropeaza uniform budinca, efectul fiind unul de nedescris. :-)


Ce poate fi mai simplu de realizat decat o budinca delicioasa de paine cu iz de ... New Orleans?!
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comentarii:

Post a Comment