Berries again!



Desertul de fata este probabil unul din cele mai bune mancate de mine vreodata. Nu stiu cata experienta au papilele mele gustative, dar imi plac dulciurile, iar aceste mici delicii pur si simplu sunt de nedescris.
Reteta apartine Giadei de Laurentiis, se numeste "Ricotta and Vanilla Bean Puddings", (adica un fel de budinci micute din branza si vanilie) si este extrem de rapida.
Iata ingredientele:

Pentru budinci:
2 "cups" branza ricotta la temperatura camerei
1/2 "cup" branza mascarpone la temperatura camerei
3 oua la temperatura camerei
1/4 "cup" smantana dulce ptr frisca
1/4 "cup" sirop de artar
3 linguri de zahar
o pastaie de vanilie
un praf de sare
unt pentru uns tava de briose

Pentru sos:
2 "cups" "cranberries" (merisoare) proaspete sau congelate
1/2 "cup" apa
1/2 "cup" zahar
zeama si coaja rasa de la o portocala


"Cranberries" sau merisoare sunt un alt tip de fructe de padure extrem de populare in Statele Unite mai ales in preajma Sarbatorilor de Iarna. Cand le-am gustat prima data mi-au adus aminte de coarne. Cred ca in final sunt cam acelasi lucru. Aici se comercializeaza atat proaspete cat si congelate. Ambele variante sunt ok pentru aceasta reteta.
Vedeta acestei retete dupa parerea mea este pastaia de vanilie care da o aroma deosebita intregului desert. Pastaia se taie in doua pe lungime cu ajutorul unui cutit ascutit, apoi cu dosul lamei cutitului se razuie semintele de vanilie precum in imaginea de mai sus. Semintele se adauga la compozitia desertului iar restul pastaii se adauga peste merisoare atunci cand se prepara sosul. Nimic nu se arunca din pretioasa mirodenie! :-)



Intr-un blender se combina branza ricotta, branza mascarpone, smantana dulce, siropul de artar, ouale, zaharul, semintele de vanilie si praful de sare. Totul se amesteca pana cand se obtine o compozitie omogena.


Pentru coacerea mini-budincilor am folosit doua metode, ambele la fel de bune.
O metoda este sa folositi o tava obisnuita de briose. Se taie din hartie de copt cercuri pentru fundul fiecarei cupe din tava. Se unge fiecare cupa cu unt.



Se toarna din compozitia obtinuta in blender in fiecare din cupele tavei de briose.


A doua metoda este sa le coaceti in forme de silicon special create pentru briose, "muffins" sau "cupcakes". In aceasta situatie nu e nevoie sa le ungeti in prealabil pentru ca siliconul are buna calitate de a nu se lipi.


Se aranjeaza formele de silicon intr-o tava normala (eventual cea de la argaz), si apoi se toarna compozitia.



Mini-budincile se coc la 350 grade F in cuptorul bine incins timp de 35-40 minute pana capata o culoare auriu-maronie. Se scot apoi din cuptor si se lasa la racit cam 30 de minute, apoi tava se introduce in frigider cam doua ore. Initial in timp ce se coc, acestea se vor "umfla". Cand le veti scoate insa si le veti lasa la racit se vor "lasa", tipic unei budinci calde sau sufleu. Nu va speriati, acesta este efectul dorit.


Dupa ce au stat la frigider mai bine de doua ore, puteti scoate cu incredere mini-budincile din formele folosite la copt.


In timp ce coaceti acest desert, aveti suficient timp sa faceti un sos. Intr-o craticioara se amesteca pe foc, fructele, apa, zaharul, coaja rasa si zeama de la o portocala si restul de pastaie de vanilie pana ce se obtine o compozitie asemanatare dulcetei, apoi se lasa sa se raceasca.

 


Dupa ce s-au racit, mini-budincile se garnisesc cu sosul de merisoare.


Desertul abunda in aroma de vanilie, iar consistenta cremoasa data de branza este perfect balansata de siropul acrisor de merisoare.
O adevarata incantare!


Cu siguranta va fi una din retetele mele preferate.
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comentarii:

Post a Comment