Berries..berries...berries!



Cei care ma cunosc stiu cat de mult iubesc dulciurile! De fiecare data am incercat retete noi si delicioase. Reteta de fata o am dintr-o enciclopedie culinara italiana ce apartine unor prieteni dragi din Ohio. Mi-a iesit din prima incercare si de atunci a devenit un fel de desert preferat al nostru. De ce? Pentru ca are multe fructe de padure, preferatele sotului meu. :-)

Iata ingredientele:
2 cups (500 g) branza Ricotta strecurata bine
1 1/4 cups (250 g) zahar fin granulat
1 cup (250 ml) iaurt
1 3/4 cups (450 ml) smantana pentru frisca
2 cups (500 g) fructe de padure
zeama de la o lamaie
2 felii de blat tip pandispan

Puteti folosi orice fel de fructe de padure. Eu am folosit afine, dar uneori imi place sa le amestec si cu zmeura. Am sa incerc o data si cu mure. Sunt convinsa ca toate sunt extrem de delicioase.
Cat priveste ultimul ingredient, reteta originala spune 2 cantitati de "Pan di Spagna", denumirea italiana a cunoscutului pandispan. Cum imi place sa prepar totul in casa, primul lucru a fost sa pregatesc un blat de tort.
Reteta e cea simpla si traditionala, intalnita des in prajiturile si torturile mele.
Aveti nevoie de:
4 oua
un praf de sare
4 linguri zahar
4 linguri faina
esenta de vanilie
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si esenta de vanilie, capatand o consistenta de bezea. Se incorporeaza rand pe rand galbenusurile apoi se adauga faina amestecand de sus in jos si de jos in sus pentru ca aluatul obtinut sa ramana pufos.


Aluatul se coace in tava de tort, preferabil una cu pereti detasabili, pana cand capata o culoare aurie si se desprinde singur de pereti.


Cat timp blatul se raceste, trebuie sa preparati crema. In primul rand trebuie sa bateti frisca, sa fie cat mai teapana. Ricotta se amesteca bine cu iaurtul si  jumatate din cantitatea de zahar. Frisca se incorporeaza apoi in ricotta amestecandu-se usor de jos in sus si de sus in jos pentru a pastra o consistenta aerata si pufoasa.



Incorporati in crema cam 3 linguri cu varf de fructe de padure.


Restul fructelor de padure fierbeti-le cu restul de zahar si zeama de la o lamaie pana obtineti o dulceata.


Partea cea mai simpla si placuta este asamblarea tortului. Taiati blatul in doua felii egale ca in imaginea de mai jos. Apoi asezati o felie pe fundul formei de tort cu pereti detasabili.


Acoperiti prima felie de blat cu crema de ricotta si asezati apoi peste a doua felie de blat. Deasupra adaugati delicioasa dulceata obtinuta din fructele de padure. Tortul trebuie tinut in frigider cel putin 3 ore inainte de a fi servit si bineinteles puteti detasa si peretii formei.


Secretul este sa aveti o branza ricotta cat mai bine strecurata si de foarte buna calitate, un iaurt cremos care sa nu contina mult zer si sa aveti mare rabdare cand incorporati frisca in crema.


 Este un tort extrem de "light" si delicios si va pot spune ca uneori ne-am delectat cu o felie si la micul dejun. Este minunat daca aveti pofta de ceva dulce si usor acum dupa ce au trecut sarbatorile de iarna pline de mancaruri bogate si pline de calorii.


Sper ca v-am facut pofta de ceva dulce si de data asta! :-)
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

2 comentarii:

Vasi said...

Salut, am poposit si eu un pic pe blogul tau.ok, deci pentru cine e scris, pentru romani sau pentru americani? Daca e pentru romani, retetele sunt "un pic" pompoase pentru buzunarul nostru. Sincer, n-as putea decat sa salivez din cauza pozelor, unde majoritatea ingredientelor nu se gasesc in Romania.
In rest, pofta buna!

laura_md said...

Nu vreau sa fac pe nimeni sa saliveze ci doar sa impartasesc din retele incercate de mine. Din cate stiu eu in Romania, cel putin in Bucuresti sau orasele mari se gasesc absolut toate ingredientele din aceasta reteta. Branza ricotta am cumparat eu personal de la MegaImage, iar in situatia in care locuiesti intr-un oras lipsit de supermarket-uri poti folosi urda (ricotta fiind urda italieneasca). Poti folosi orice fel de fructe de padure, atunci cand se gasesc pe piata mai ieftine, fiind de sezon. Sper ca te-am lamurit cat de cat! Daca nu, astept cu placere si alte intrebari!

Post a Comment