Figaro



 In fiecare an, de Craciun, prepar aceasta prajitura, numita Figaro. Reteta este extrem de simpla, dar pentru mine are o mare importanta, pentru ca este "traditia de Craciun" a familiei mele. Bunica mea prepara aceasta prajitura mereu de Sarbatori, apoi mama ne indulcea fiecare Craciun al copilariei cu acest deliciu.
De ceva vreme, mai ales dupa pierderea mamei mele, nu exista Craciun in care sa nu umplu casa cu mirosul delicat de prune si nuci, si in felul acesta imi aduc aminte de mama, de bunica, si de Sarbatorile de Iarna ale copilariei mele.

Iata ingredientele:
6 oua
2 pahare de zahar
8 linguri de ulei sau 200 grame de unt
faina
1 praf de copt
esenta de vanilie
gem de prune
nuci macinate

Inainte de a va explica modul de preparare trebuie sa fac cateva precizari.
Ingredientele de mai sus sunt necesare daca aveti o tava de aragaz. Reteta din carnetelul mamei mele spune "miezul a 100 de nuci date prin masina". Pot sa va spun ca puteti folosi in jur de 400-500 grame de nuci macinate. Anul acesta am folosit o combinatie de nuci simple si nuci "pecan", un soi de nuci care se gaseste in Statele Unite.

 Nuci "Pecan"


 Nucile le-am macinat cat mai marunt posibil. Daca aveti "masina de macinat nuci" speciala este ideal.


Galbenusurile de mixeaza bine cu un pahar de zahar. Prin "pahar" se intelege unul obisnuit de 150 ml. Am folosit aceasta cantitate pentru ca asa este reteta originala. :-)
Dupa ce zaharul s-a topit, se incorporeaza uleiul (sau untul), se adauga praful de copt, esenta de vanilie si faina pana se obtine un aluat care sa framanta si se poate intinde cu sucitorul.


Din aluat se intinde o foaie cat tava de aragaz si se aseaza in tava dupa ce aceasta a fost in prealabil unsa cu ulei si tapetata cu faina.


Peste foaie se intinde un strat generos de gem de prune. Cred ca puteti folosi si alt tip de gem, insa eu am folost mereu de prune respectand reteta originala.



 Albusurile se bat spuma impreuna cu un pahar de zahar obtinandu-se o consistenta ca de bezea. Apoi se incorporeaza nucile amestecandu-se de sus in jos si de jos in sus pentru a pastra o consistenta pufoasa. 


Albusurile cu nuca se aseaza peste stratul de gem. Apoi tava se introduce in cuptorul bine incins. Prajitura se coace timp de aproximativ 45 de minute la 350 grade F sau pana cand se rumeneste bine.



Cat este calda, prajitura se pudreaza cu zahar pudra si se taie in formele pe care le doriti. Eu una prefer sa le tai sub forma de dreptunghiuri.


Figaro este extrem de buna cu cat este preparata cu cateva zile in avans, sa se usuce putin.
De fiecare data cand savurez aceasta prajitura ma gandesc la Craciunurile copilariei mele si la mama.


Va urez un An Nou dulce, plin de dragoste si pace!


Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comentarii:

Post a Comment