Sarlota bunicii


Am incercat pentru prima data sa prepar sarlota! Am gasit reteta bunicii mele, veche de peste 30 de ani. Imi aduc aminte ca am gustat o singura data din sarlota bunicii si copil fiind, credeam ca este foarte greu de preparat, dar nu este deloc! :-) Asa ca mi-am luat "inima in dinti" si am trecut la preparat.

Iata ingredientele de care aveti nevoie:
6 oua
350 grame zahar
500 ml lapte
4 linguri faina
1 lingura cacao
1 pliculet gelatina praf (10 grame)

Prima data trebuie sa "ne ocupam" de gelatina. Reteta bunicii spune "3 lingurite de gelatina". Eu am cumparat gelatina la pliculet "Dr. Oetker" iar un pliculet de 10 grame este echivalentul a 3 lingurite si este necesara pentru 500 ml de lichid. Data viitoare cand am sa mai prepar aceasta reteta am sa adaug mai multa gelatina pentru ca sarlota sa fie mai "teapana". Gelatina se pune la divolvat intr-un vas cu 100 ml apa rece.


Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga laptele si faina obtinandu-se o compozitie omogena.


Amestecul obtinut se pune pe" foc slab" si se mesteca pana ce compozitia se ingroasa si devine de consistenta smantanei.


Albusurile se bat spuma, apoi se adauga peste compozitia de galbenus, care s-a mai racit intre timp, amestecandu-se de jos in sus si de sus in jos pentru a deveni pufoasa. Tot acum se adauga si gelatina. Atentie mare pentru ca temperatura ridicata poate inactiva gelatina.


Pentru a reda cat mai fidel amintirea sarlotei din copilarie am pregatit tavile de cozonac tapetate cu folie de plastic. Am adaugat jumatate din compozitia de sarlota in fiecare tava in mod egal.


Peste jumatatea cealalta de compozitie am adaugat cacao apoi am "asezat-o" peste compozitia alba. Exista un secret (pe care eu nu l-am respectat) pentru a obtine doua straturi paralele de culori diferite: dupa ce turnati primul strat (cel alb) tineti tavile la rece pentru jumatate de ora si apoi adaugati stratul de cacao.
Sarlota se tine la rece pana cand se "intareste".


Sarlota se rastoarna pe un platou si se feliaza atunci cand se serveste. Se poate servi simpla, cu fructe sau cu frisca. De altfel bunica mea o "imbraca" in frisca. Este asa de gustoasa si simplu de realizat.
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Update

Traversez o perioada de timp in care sunt ocupata cu foarte multe lucruri, asa ca m-am hotarat sa va arat ce mai lucrez eu, atunci cand am timp liber evident. Sincera sa fiu, nu am mai lucrat la proiectul acesta de mai bine de o luna, dar termenul limita fiind destul de indepartat, nu ma grabesc! :-)


Este un model "Lavender & Lace" de la http://www.tiag.com/. Am comandat tiparul pe internet de aici si mi-am cumparat singura panza si atele conform schemei.


Modelul il lucrez cu punct in cruce. Trebuie doar sa-mi mai procur margelele conform schemei.
Iata in ce stadiu se afla munca mea.




Va voi tine la curent cu progresul facut. :-)
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Brownies ... my way!



Negresa este desertul meu preferat, de aceea stiu sa-l prepar de cand eram copil, folosind reteta mamei mele. Prepar negrese destul de des si pot sa va spun ca sunt cele mai delicioase. :-)


Iata si ingredientele de care aveti nevoie:
500 grame zahar
1 pachet unt sau margarina ptr prajituri
10 linguri lapte
100 grame cacao
4 oua
1 cana nuca pisata
1 pliculet praf de copt
esenta de rom
1 cana faina

Zaharul, cacao, untul si laptele se amesteca intr-o cratita pe foc.


Amestecul se omogenizeaza si se da de cateva ori in clocot pana se obtine un sirop bine inchegat precum unei glazuri de ciocolata. Dupa cum am mai spus, eu fac testul picaturii de sirop care ramane nedizolvata intr-un pahar cu apa rece, pentru a vedea daca siropul este inchegat.


Cand siropul este gata, opresc din el 15 linguri care vor reprezenta glazura negresei. Atat glazura cat si siropul ramas trebuie sa se raceasca.


Intre timp separati albusurile de galbenusuri si mixati albusurile spuma. Cand siropul s-a racit se incorporeaza pe rand galbenusurile, apoi se adauga esenta de rom si nuca pisata. Daca nu aveti nuci puteti folosi alune, migdale, stafide sau orice altceva "va pofteste inimioara" :-). Daca nu doriti sa adaugati nimic trebuie sa inlocuiti cana de nuci cu una de faina, dar sa nu exagerati pentru ca prajitura sa ramana pufoasa.


Urmeaza sa adaugati faina amestecata cu praful de copt.


La final se adauga albusurile si se amesteca usor de sus in jos si de jos in sus pentru ca aluatul sa devina pufos.


Aluatul se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina.


Prajitura se coace primele 10 minute la foc tare apoi la foc mic. Intotdeauna incerc sa nu o coc prea tare pentru a fi mai frageda si pufoasa.


Dupa ce prajitura se raceste se glazureaza.


Nu ramane decat sa o savurati impreuna cu cei dragi. :-)



Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

"Empire State of mind"



Tot ce pot sa spun este ... I "heart" NY! Enjoy the music and my photos! :-)

Times Square

Empire State Building

Chrysler Building

Flatiron Building

Brooklyn Bridge

Lower Manhattan

Sunset over Lower Manhattan

Empire State Building by night!

Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments