Nuci si caramel!



Nu sunt eu o mare fana a retetelor de prajituri luate de pe internet, dar de data asta sunt multumita de ceea ce am realizat si promit ca, pe viitor, voi mai incerca. Este pentru prima data cand ma "incumet" sa prepar o reteta noua, luata doar de pe internet. Pentru aceasta prajitura nu am o singura sursa dar, sincera sa fiu, nici nu am gasit-o decat in cateva locuri. De aici si curiozitatea pe care mi-a starnit-o. Cantitatea ingredientelor am modificat-o conform dimensiunii tavii pe care o folosesc.
Asadar iata ingredinetele, exact in cantitatile folosite de mine, precum si modul de preparare.

Blatul:
8 albusuri
250 grame zahar
1 pliculet zahar vanilat
150 grame nuca macinata
5 linguri faina
1 pliculet praf de copt

Crema:
8 galbenusuri
15 linguri zahar
1 pachet margarina ptr prajituri (250 grame)
100 grame nuca pisata

 Mai aveti nevoie de:
200 grame ciocolata alba (de menaj)
200 grame ciocolata (de menaj)
10 linguri ulei

Inainte de a prepara prajitura mi-am pregatit nucile pentru blat. Pentru a fi macinate m-am folosit de o masina de macinat nuci, veche, pe care o am in casa de cand ma stiu. Este minunata si o folosesc la multe prajituri cu nuca ptr ca imi macina nuca extrem de fin si uniform.



De asemenea am maruntit ambele tipuri de ciocolata pentru a-mi fi mai usor sa o topesc.



Blatul se prepara simplu si usor. Se bat spuma albusurile impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga apoi nuca macinata, faina si praful de copt.


Aluatul astfel obtinut se toarna intr-o tava unsa cu putin ulei si tapetata cu faina. Eu am folosit tava de la cuptor. 


 Aluatul se coace 5-6 minute la foc tare, apoi 10-12 minute la foc mic. Eu incerc mereu daca este gata un aluat, cu o scobitoare. Intre timp intr-un vas topesc ciocolata alba amestecand-o bine cu 5 linguri de ulei.


Blatul caldut, proaspat scos din cuptor, se acopera cu ciocolata alba. Cand s-a mai racit putin am bagat tava la frigider sa se odihneasca pana am preparat crema.


Crema este una absolut delicioasa pentru ca este de caramel, preferatul meu. Se caramelizeaza 7 linguri de zahar peste care se adauga margarina sau untul (dupa preferinta) si se amesteca pana cand obtinem un sirop.


Separat cele 8 galbenusuri se amesteca cu 8 linguri de zahar pana devin ca o spuma si se adauga peste siropul de caramel. Se amesteca apoi cateva minute pe foc mic pana cand se ingroasa si se omogenizeaza iar la sfarsit se adauga nucile pisate. 


Dupa ce crema s-a racit se adauga peste blatul tinut la frigider.


Tava am bagat-o din nou la frigider. De altfel tot secretul este ca aceasta prajitura sa stea in permanenta la frigider.


In final am topit si cealalta ciocolata impreuna cu 5 linguri de ulei si am turnat-o peste prajitura. Din nou la frigider cu ea!:-)


Prajitura se taie, evident, rece! Este un adevart deliciu! Cei din familia mea au apreciat-o mult iar eu pot spune ca este una dintre cele mai bune prajituri savurate de mine vreodata.
Blatul este extem de pufos iar caramelul si ciocolata in combinatie sunt extrem de delicioase.
Merita incercata!:-)
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

4 comentarii:

Carmen said...

Absolut minunata prajitura asta!Felicitari!Imi dai voie s-o incerc si eu!xxx

laura_md said...

Draga Carmen ma bucur ca te-a atras reteta!Esti invitata mea sa o incerci!Sunt convinsa ca o sa-ti placa!

Doinitza`s cakes said...

supy arata foarte bine caramelul ala imi face cu ochiul am sa o fac si eu dar in loc de nuci am sa pun alune(sper sa nu te superi) ca nuca nu prea imi place in crema,numai in cozonac sau cornulete,apropo nu se taie cand pui untul,peste caramel?pupici

laura_md said...

Poti face si cu alune.Eu am pus nuci ca nu aveam alune.Cand lui untul peste caramel se intampla un fenomen ciudat, caramelul sfaraie si initial untul se topeste si pluteste deasupra dar daca amesteci energic in cele din urma se amesteca cu caramelul.De taiat nu se taie deloc.Crema mi se pare asemanatoare cu cea ptr prajitura Lica.Succes!

Post a Comment