Prajituri de casa

Astazi incerc sa va stranesc curiozitatea cu o noua pasiune a mea!
Fara indoiala imi plac prajiturile si mai ales sa le prepar! Fie ca e o reteta mai veche a mamei, fie ca e ceva nou, e o placere pentru mine timpul petrecut in bucatarie cu telul in mana si cuptorul cald.
Este pentru prima data cand prepar prajitura din postarea de astazi si sunt foarte bucuroasa ca a iesit frumos, iar gustul este....hmm...senzational! O incercare reusita!:-)
Este o prajitura destul de costisitoare avand in vedere cantitatea si diversitatea ingredientelor dar credeti-ma isi merita toti banii!
Iata reteta:

Foile (3):

  • 4 oua mari
  • 4 linguri de faina
  • 4 linguri de zahar
  • 4 linguri apa (plata)
  • 1 praf de sare
Atentie, ingredientele de mai sus sunt pentru o foaie.Cu ajutorul unui mixer se amesteca galbenusurile, peste care se adauga praful de sare, apa si faina. Albusurile se bat separat, spuma impreuna cu zaharul.
Se amesteca, intotdeauna albusul adaugandu-se peste galbenus. Compozitia astfel obtinuta se coace intr-o tava intinsa (preferabil cea de aragaz) unsa cu ulei si tapetata cu faina sau cu hartie de copt.
Aceasta operatiune se executa de trei ori pentru a obtine 3 foi.

Crema:
  • 4 oua mari
  • 250 grame zahar
  • 250 grame unt sau margarina speciala pentru prajituri
  • 11 linguri amidon alimentar
  • 1 litru lapte
  • 1 pliculet de zahar vanilat
Se amesteca ouale cu zaharul, amidonul si zaharul vanilat si se adauga in laptele care a fost incalzit in prealabil. Amestecul se fierbe la foc mic pana cand compozitia se ingroasa, dupa care se adauga untul amestecand energic.
Mai aveti nevoie de aproximativ 400 grame zahar pentru caramel.

Glazura:
  • 100 ml lapte sau apa (plata)
  • 4 linguri cacao
  • 100 grame zahar
  • 1 cubulet de unt
Toate ingredientele se amesteca pe foc pana se obtine o compozitie de consistenta unui sirop.

Modul in care se asambleaza aceasta prajituta minunata si mici sfaturi de preparat veti gasi in continuare impreuna cu fotografii.


Albusurile eu prefer sa le bat cu telul (nu folosesc mixerul). Sunt gata atunci cand telul sta in picioare, iar impreuna cu zaharul, au un aspect lucios, precum o compozitie de bezele.


Cele doua componente ale foilor asteapta sa fie amestecate si asezate in tava!


Este important de stiut ca se amesteca de jos in sus si de sus in jos cu ajutorul unei furculite astfel incat compozitie sa fie in permanenta pufoasa.


O mare problema este coptul mai ales ca nu am un cuptor asa de bun. Eu am copt fiecare foaie 15 minute din care 6 minute la foc mare si restul la foc mic. Si iata rezultatul!


Foile odata coapte au stat si s-au odihnit pe niste coli de hartie alba in timp ce eu am preparat crema.
 Crema este una extrem de delicioasa. Este celebra crema "de zeamil" , sau pentru eclere sau cremsnit, iar surorii mele i-a trezit amintiri din copilarie, cu gustul prajiturilor facute de bunica noastra.



Si acum sa trecem la asamblarea acestei minunatii!


Un lucru delicios este ca, se caramelizeaza 200 grame de zahar, care se pun peste prima foaie si apoi se pune jumatate din crema! Yummi!:-)



Se adauga a doua foaie apoi se repeta operatiunea cu zaharul caramelizat si crema. Pestea a treia foaie se adauga glazura.



Glazura de ciocolata trebuie sa aiba un aspect lucios, iar eu am un mic secret ca sa imi dau seama ca este gata! Intr-un pahar cu apa rece, picur cateva picaturi de glazura, iar daca aceasta nu se dizolva si ramane sub forma unor mici sfere inseamna ca este gata!

Aceasta prajitura este cu atat mai buna cu cat o lasi sa se inmoaie 12-24 de ore. Glazura de ciocolata putin amaruie completeaza perfect dulceata caramelului care, datorita cremei umede, se topeste si insiropeaza foile. Toti cei care au gustat-o au fost incantati!


Sper ca v-am indulcit putin azi!:-)
Kisses!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comentarii:

Post a Comment